Специализирана болница за активно лечение по ортопедия “Проф. Бойчо Бойчев”

Новини

26.02.2019 | Нов щадящ метод за смяна на тазобедрена става в УСБАЛО "Проф. Б. Бойчев", представен от проф. д-р Хайнц Рьотингер

Нов, изключително щадящ за пациентите метод за смяна на тазобедрената става беше представен днес в специализираната ортопедична болница в Горна баня. При него има минимално увреждане на съседните тъкани и до 2-3 дни пациентът вече е на крака. Новата техника е разработена и въведена от д-р Рьотингер - директор на клиника по ендопротезиране в Мюнхен. Тя беше демонстрирана при 69-годишна жена от София. (източник: БНТ) Вижте пълния текст на новината

За Проф. Д-р Хайнц Рьотингер
Проф. Д-р Хайнц Рьотингер е пионер в минимално инвазивното тазобедрено и колянно ендопротезиране. През 2005 година въвежда техниката за Минимално инвазивен предно-латерален модифициран достъп на Watson –Jones. В последващите години техниката набира популярност и Проф. Рьотингер допринася за популяризирането и в редица университетски клиники в САЩ, Тайланд, Австралия, Кувейт, България и родната му Германия като провежда практически демонстрации или участва активно в обучението на специалисти в съответните държави. В България активно участва в популяризирането на миниинвазивното тазобедрено ендопротезиране съвместно с Катедрата по ортопедия и травматология на МУ София.

С повече от 30 годишен опит в областта д-р Рьотингер допринася не само с минимално инвазивното ендопротезиране, но и с въвеждането на оптимизирана операционна маса, която позволява коректната позиция на оперирания крайник по време на процедурата. През 2011 д-р Рьотингер съосновава Немската Ортопедична болница в Бахрейн и допринася за стандартизирането на минимално инвазивното ендопротезиране в Близкия Изток. Към този момент в клиниката се прилагат минимално инвазивните методики.

Към този момент д-р Рьотингер завежда клиниката за Ендопротезиране Еndomunich, която работи в колаборация с университета Ludwig Maximilian. Д-р Рьотингер има редица публикации в немската и световната научна литература с над 400 цитирания в статии и учебници.

CV на професор д-р Рьотингер