проф. д-р ПЛАМЕН КЕНАРОВ, д. м.

Специалист по анестезиология, реанимация и интензивно лечение
Специалист по социална медицина
Началник Клиника по анестезиология и интензивно лечение

Проф. д-р Кенаров е лицензиран лекар по плазмафереза от МУ – София и МУ – Санкт Петербург. Лицензиран е от ЕС и от Университета на Барцелона (Испания) с „Post – Doctor“ степен по Управление на трансплантациите (TPM). От 2010 година е с пълен лиценз като анестезиолог от General Medical Council (GMC), Англия. Член на ETCO от 1999 год., Осло, Норвегия. В периода 1995-2005 е Президент на Българска Асоциация по Медицинско право. Член е на националния борд на Научното дружество на анестезиолозите в България. Отговорен редактор в научното списание „Анестезиология и интензивно лечение”

Завършени курсове и специализации: във ФРГ – Университет Хумболт и DAAD стипендия в Университет Тюбинген, Белгия – Университет Льовен, Англия – Университетите в Оксфорд и Кембридж по анестезиология и интензивно лечение. Специализирал в Русия – Университета на Санкт Петербург терапевтична афереза.

Обучаван е в САЩ, Англия, Франция и Испания по управление на общественото здраве. Взел е участие през 2003 г. в Конгреса на САЩ в официалната парламентарно-правителствена делегация на България по приемане на България в НАТО.

Награден с държавна награда „ПИТАГОР” от Министерството на образование и наука за патентован апарат „еднокамерно изкуствено сърце“.

Участвал е в издаването на 180 научни труда – учебници, монографии и научни статии в България и чужбина.

В продължение на 10 години е бил председател на съвета на директорите и изпълнителен директор на Университетска болница „Царица Йанна“ – ИСУЛ. В 39-то Народно събрание на Република България е бил 4 години народен представител, а в периода 2014-2017 година е Главен секретар на Министерство на здравеопазването.